Werking van een luchtbehandelingskast: hoe werkt het systeem precies?
Een van de manieren voor ventileren is met een luchtbehandelingskast: hoe werkt dat systeem precies? Lucht & Ventilatie legt de werking van een luchtbehandelingskast uit in deze nieuwe blog.
Hoe is de werking van een luchtbehandelingskast?
Een luchtbehandelingskast wordt gebruikt voor het centraal ventileren van een pand. Het systeem is vaak terug te vinden in gebouwen in de utiliteit zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen, bedrijfspanden en openbare ruimtes. U ziet ze terug in speciale technische ruimtes of op het dak van gebouwen. De werking van een luchtbehandelingskast gaat als volgt: het systeem voert verse lucht aan en voert vervuilde lucht af. Zo worden onder andere de temperatuur en de luchtvochtigheid op het juiste niveau gehouden.
Een luchtbehandelingskast bestaat uit verschillende onderdelen. Het is een behuizing voor een ventilator, filter, warmteterugwinning, verwarmings- en/of koelelementen en overige onderdelen. De toevoerlucht wordt gezuiverd met het filter. De meeste kasten maken gebruik van een warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat de warmte van de vervuilde afgevoerde lucht teruggewonnen wordt en afgegeven wordt aan de binnenkomende, verse lucht. Zo stijgt het temperatuurrendement tot wel 90%. Die warmteterugwinning gebeurt vaak met een warmtewiel of tegenstroomwisselaar. Deze systemen werken allebei anders.
- Warmtewiel
Luchtbehandelingskasten die zijn uitgerust met een warmtewiel, bevatten een draaiende rotor. Deze rotor fungeert als een warmte-uitwisselaar, waarbij de warmte uit de afgevoerde lucht wordt opgenomen en vervolgens aan de verse toevoerlucht wordt overgedragen terwijl het wiel draait. Hoewel de luchtstromen niet volledig gescheiden zijn, biedt dit systeem aanzienlijke voordelen. Met name tijdens de wintermaanden, doordat het ook de mogelijkheid biedt om vocht terug te winnen. Dit resulteert in een comfortabeler binnenklimaat.
- Tegenstroomwisselaar
De werking van een luchtbehandelingskast met dit type wisselaar is anders. In een kast met een tegenstroomwarmtewisselaar zijn de verse buitenlucht en de verwarmde retourlucht uit het gebouw volledig gescheiden van elkaar. De wisselaar zorgt ervoor dat de buitenlucht wordt verwarmd.
U kunt extra onderdelen toevoegen aan de luchtbehandelingskast om de lucht extra te verwarmen of koelen met koel- en verwarmingsbatterijen. Ook zijn er mogelijkheden de kast te voorzien van geluiddempers, bevochtiging of uit te rusten met een in- of extern geplaatste warmtepomp (eventueel met een verlengd frame). Luchtbehandelingskasten zijn voor zowel binnen als buiten geschikt, en moeten voldoen aan de wetgeving op ERP-gebied.
Waarom een luchtbehandelingskast?
- Met een luchtbehandelingskast bespaart u op de energiekosten door het hoge rendement bij de warmteterugwinning. De lucht hoeft immers minder verwarmd te worden aangezien warmte van de afgevoerde lucht teruggewonnen wordt.
- U heeft altijd een gezond binnenklimaat. Vuile lucht wordt het pand uitgevoerd, terwijl er frisse lucht binnenkomt. Een juist binnenklimaat is niet alleen belangrijk voor onder andere de concentratie van personeel, maar ook voor onderhoud van het gebouw zoals het voorkomen van schimmelvorming.
- U kunt zelf het binnenklimaat bepalen. U regelt zelf het binnenklimaat met betrekking tot bijvoorbeeld de temperatuur of de luchtvochtigheid.
De luchtbehandelingskasten van Lucht & Ventilatie
Bekijk het assortiment luchtbehandelingskasten van Lucht & Ventilatie. Onze systemen hebben een aantal standaard opties: regeling op CO2, vocht of drukgestuurd. Op deze manier meet de kast precies welke waardes het zijn en hoeveel ventilatie er nodig is. De kasten zijn verder in platte, hoge of smalle uitvoeringen mogelijk, waardoor ze in ieder pand goed tot hun recht komen. Ook een kast voorzien van enkel bovenaansluitingen is een optie.
Door de makkelijke bediening en het eenvoudige gebruik heeft u de keuze tussen een standalone werking of aansturing vanuit een gebouwbeheersysteem. De luchtbehandelingskasten hebben een eigen IP-adres, waardoor een verbinding met het internet mogelijk is.