Werking van een geluiddemper in een ventilatiekanaal: Lucht & Ventilatie legt uit
Ventilatie kan voor overlast zorgen. Met een geluiddemper in een ventilatiekanaal beperkt u de overlast zo veel mogelijk. Lucht & Ventilatie legt uit hoe geluiddempers werken.
De overlast van ventilatie
Ruisende ventilatoren, kleppen die open- en dichtgaan, motoren die geluid maken: ventilatie kan gepaard gaan met overlast. En juist in gebouwen als kantoren en scholen is het belangrijk dat personeel en leerlingen zich goed kunnen concentreren. De ventilatie moet dan zo stil mogelijk zijn. Voor bepaalde ruimtes, zoals klaslokalen, is een laag geluidsniveau gewenst. Wanneer er sprake is van een monotoon geluid van de ventilatie, of een andere vorm van overlast, is dat erg vervelend. Een compleet geruisloos systeem is wellicht onhaalbaar, maar met een geluiddemper in het ventilatiekanaal kunt u het geluid terugdringen.
Minder geluidsoverlast (van ventilatie) staat gelijk aan meer rust, een betere verstaanbaarheid, minder vermoeidheid en een betere concentratie en productiviteit. In de klas en op kantoor is dat ontzettend belangrijk. Niet alleen ventilatie zorgt voor storend geluid. Ook andere zaken als bellende collega’s en andere gesprekken storen flink. Naast een geluiddemper in het ventilatiekanaal zijn er oplossingen voor deze problemen, zoals akoestische (wand)panelen en schermen en een akoestisch plafond.
Een geluiddemper in het ventilatiekanaal
Met een geluiddemper in het ventilatiekanaal brengt u de geluidsoverlast flink terug. Geluid dat door de luchtkanalen beweegt, wordt op deze manier namelijk zo veel mogelijk beperkt, met minder overlast als resultaat. U plaatst een geluiddemper bijvoorbeeld op algemene in- en afzuigkanalen.
Lucht & Ventilatie heeft diverse geluiddempers op maat. Een aantal factoren zijn van belang als u op zoek bent naar een geluiddemper. Dat zijn de dikte van de isolatie en de lengte van de demper. Want hoe langer de demper, hoe meer geluidsreductie. Bij ronde dempers is het belangrijk dat de diameter van de geluiddemper gelijk is aan die van het ronde luchtkanaal of de spirobuis. Voor een juiste berekening is het essentieel om het geluidsspectrum van bijvoorbeeld een ventilator in alle frequentiebanden te weten en het gewenste geluidsniveau op een bepaalde afstand van de geluidsbron te bepalen.
Geen idee hoe u dat bepaalt? Dit soort berekeningen maken wij graag voor u.
De geluidsdempers van Lucht & Ventilatie
Lucht & Ventilatie heeft een aantal verschillende ronde geluiddempers op voorraad. We hebben ook rechthoekige geluiddempers op maat. U heeft daarbij de keuze tussen verschillende soorten dempers. Bij type L zijn de volledige dempers afgewerkt met stof. Dit is met name bedoeld voor het dempen van lage en midden frequenties. Bij type R is de helft van de dempers afgewerkt met stof en de andere helft met een gegalvaniseerde stalen plaat. Dit type is met name bedoeld voor de demping van midden en hoge frequenties.
Onze standaard geluiddempers bestaan uit deze modellen: GDR rechthoekige geluiddempers, GR rechte geluiddempers en GB geluidgedempte bochten. Is een rechte demper geen optie? Dan komen onze geluidgedempte bochten goed van pas. Deze bochten vindt u bij niet veel andere aanbieders. Vaak is de ruimte tussen het binnenste en buitenste gedeelte opgevuld met geluidsabsorberend materiaal van glaswol. Verder is de behuizing gemaakt van gegalvaniseerd plaatstaal.
Ook hebben wij geïsoleerde, geluidgedempte slangen in het assortiment, die prijstechnisch erg interessant zijn bij Lucht & Ventilatie. Deze slangen kunnen gebruikt worden in ventilatiesystemen, luchtbehandelingssystemen en airconditioningssystemen. Ze zijn geschikt voor toepassingen waarbij eigenschappen zoals brandwerendheid, mechanische sterkte en akoestische isolatiewaarden vereist zijn.
Andere tips voor geluidsdemping
Naast het toevoegen van een geluiddemper in een ventilatiekanaal, zijn er ook andere oplossingen voor minder geluidsoverlast door uw installatie voor ventilatie.
• De goede plaatsing van het systeem
Zorg dat het systeem in een aparte ruimte staat, (ver) weg van de werkruimtes of klaslokalen.
• Kies voor de juiste kanalen
Buizen die star zijn zoals spirobuizen hebben een gladde binnenkant, wat zorgt voor minder weerstand in de buis. En minder weerstand staat gelijk aan minder geluid.
• Gebruik de standen van de installatie
De hoge stand van een systeem voor ventilatie betekent ook meer geluidsoverlast. Zet de installatie op een lagere stand als u er veel hinder van ondervindt. Er zijn ook automatische systemen die alleen ventileren als het nodig is, en zo niet de hele tijd geluid produceren.
• Reinig en onderhoud uw systeem
Wanneer zich stof ophoopt in een systeem voor ventilatie, krijgt u te maken met meer geluid en geluidsoverlast. Stof belemmert namelijk de doorstroming van lucht. Vuil kan ook in de mechanische ventilatiebox terecht komen. Laat uw installatie dus regelmatig onderhouden en reinigen.
• Vervang het oude systeem
Een installatie die al wat ouder is, kan voor meer overlast zorgen bijvoorbeeld door een versleten motor. Vervang het systeem dus als het nodig is. Dat is niet alleen belangrijk voor het beperken van geluidsoverlast, maar is ook beter voor de energierekening aangezien een niet goed werkende installatie meer energie verbruikt.