Wat is de werking van een warmtewiel + welke vormen zijn er?

Luchtbehandelingskast | werking van een warmtewiel - Lucht & Ventilatie

U wilt zoveel mogelijk halen uit uw systeem voor ventilatie. Warmteterugwinning is daar een belangrijk onderdeel van. De werking van een warmtewiel helpt daarbij een handje. Lucht & Ventilatie legt uit hoe dat zit. 

Wat is de werking van een warmtewiel?

Een warmtewiel is een ronde schijf die is opgebouwd uit lamellen. Deze lamellen nemen warme en koude lucht op en staan deze weer af. Vaak zijn ze gemaakt van aluminium. Een warmtewiel is ingebouwd in een systeem, bijvoorbeeld in een luchtbehandelingskast.

Wat is de werking van een warmtewiel precies? In een luchtbehandelingskast liggen de luchttoevoer- en afvoer naast elkaar. Het warmtewiel ligt voor de helft in het koude deel (toevoer) en voor de helft in het warme deel (afvoer). In dat warme deel nemen de lamellen warmte uit de afvoerlucht op, en staan deze in het koude deel weer af. Het warmtewiel draait namelijk waardoor dit proces door blijft gaan. Aangezien er al warmte aan de koude verse lucht toegevoegd wordt, is er minder mechanische opwarming nodig. En dat scheelt stookkosten. 

En zo kan het rendement van een warmtewiel oplopen tot wel meer dan 80 procent. 

Bron: Installatie.nl

Naast warmte kan er met een warmtewiel vocht van de afvoerlucht toegevoegd worden aan de toevoerlucht. Vocht slaat namelijk ook neer op het oppervlak van het wiel. Door de ronddraaiende beweging wordt het condens meegenomen naar de opgewarmde toevoerlucht. De juiste mate van verwarming en vocht in de binnenlucht zorgt voor een optimaal binnenklimaat. 

Een platenwisselaar bijvoorbeeld helpt alleen met het terugwinnen van warmte, in tegenstelling tot een warmtewiel. 

Welke soorten warmtewielen zijn er? Zoals we al uitlegden zijn er ook versies waarbij naast warmte vocht uitgewisseld wordt. Dit heet een hygroscopisch warmtewiel/sorptie warmtewiel. Door middel van ‘vochtaantrekkende’ materialen in de vorm van kleine buisjes wordt het vocht afgegeven aan de droogste lucht. In de winter hoeft de koude, droge lucht van buiten zo minder bevochtigd te worden. Zo voorkomt u een te lage luchtvochtigheid.

Zeker bij onder andere scholen is dit een belangrijk punt, aangezien de af te voeren lucht daar veel vocht bevat en dit anders verloren gaat. Bepaalde warmtewielen leggen de focus meer op warmteterugwinning, terwijl andere wielen meer de nadruk leggen op vochtterugwinning. Een combinatie van beide is ook mogelijk. 

Wat zijn de voordelen van een systeem met een warmtewiel?

Waarom is een warmtewiel in een systeem voor ventilatie een goede zet? Door de werking van het wiel met het hoge rendement op het gebied van warmte, bespaart u op stookkosten voor het verwarmen van de binnenlucht. Bovendien kan een warmtewiel in de winter warmte en vocht toevoegen aan de lucht, terwijl deze in de zomer juist vocht afvoert. Wanneer het erg warm is, ook binnen, is meer warmte toevoegen aan de binnenlucht immers niet nodig. Op deze manier creëert u met de werking van een warmtewiel een optimaal binnenklimaat voor op school, kantoor of in andere gebouwen. 

Door het roteren is een warmtewiel verder goed bestand tegen bevriezing; het levert geen beperkingen op en er zijn geen extra beschermingsmiddelen nodig. U kunt de rotering van het wiel aanpassen naar wens. Wanneer er weinig extra warmte of vocht nodig is, kunt u het wiel in de werking minder hard laten draaien of zelfs volledig stilzetten om de temperatuur en het vochtgehalte constant te houden. 

De ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie

Wilt u een warmtewiel gaan toepassen in uw systeem? Bij Lucht & Ventilatie is een hoog rendement warmteterugwinunit met warmtewiel een goede optie. Deze is uit te breiden met diverse elementen zoals koel- en verwarmingsbatterijen en geluidsdempers. Ook is deze voorzien van volledig geïntegreerde regeling, eventueel op bijvoorbeeld CO2 of vocht. Zo weet u zeker dat het binnenklimaat altijd volledig naar wens is.  

Ik zoek een systeem voor ventilatie met warmtewiel.

Bekijk de systemen van Lucht & Ventilatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *