Vocht en ventilatie: de rol van ventilatie in vocht- en schimmelpreventie

Condens op het raam - ventilatie en vocht - Lucht & Ventilatie

Vocht en schimmel in gebouwen als een kantoor of school wilt u koste wat kost voorkomen: het is niet alleen slecht voor de gezondheid maar vaak ook een hele klus om op te lossen. Hoe ontstaan schimmel en vocht en welke rol speelt ventilatie daarbij? 

Hoe ontstaan schimmel en vocht in gebouwen?

Schimmel en vocht ontstaan door condensatie of een te hoge luchtvochtigheid in een gebouw. Schimmel kan te vinden zijn op bijvoorbeeld muren of het plafond van het pand zelf, maar het kan ook in het ventilatiesysteem ontstaan. Dit kunt u voorkomen door vocht tegen te gaan. Schimmel in een gebouw is slecht voor de gezondheid van personeel of leerlingen. Ook een te hoge luchtvochtigheid is geen optimaal werkklimaat. Bij het werken in een vochtige omgeving komt er langdurig of veel vocht op de huid terecht, waardoor de beschermende werking van de huid wordt aangetast en de invloed van irriterende stoffen toeneemt. Dat kan uiteindelijk leiden tot klachten als huidirritaties. Een hoge luchtvochtigheid ontstaat bijvoorbeeld wanneer personeel met natte jassen binnenkomt door een regenbui. Naast de klachten die schimmel veroorzaakt, kan het zich ook snel verspreiden, vooral door slecht geventileerde ruimtes. 

Waar kunt u schimmel in een gebouw aan herkennen? Let op vreemde geurtjes, inspecteer ruimtes en ventilatiesystemen regelmatig en ben alert op kenmerkende gezondheidsklachten. 

Naast een te hoge is ook een te lage luchtvochtigheid niet goed. Bij een te vochtige omgeving is er sneller sprake van groei van schimmels en micro-organismen, wat kan leiden tot allergische reacties, benauwdheid, hoesten en huidirritaties. Bij een te droge lucht kan het lichaam veel vocht kwijtraken zonder dat men het merkt. Bovendien verhoogt de kans op ziektes. Als iemand dan niet genoeg drinkt, leidt dat tot klachten als hoofdpijn of concentratieproblemen. Ook wanneer iemand achter een beeldscherm aan het werk is of bij andere werkzaamheden waarbij de oogbollen weinig bewegen of de oogleden weinig knipperen, komen klachten aan het oog vaker voor door een gebrek aan vocht. Wanneer er verder veel hout en papier in een ruimte aanwezig zijn, absorberen die eveneens een deel van het vocht. 

Wat is de ideale luchtvochtigheid? Het Arboportaal raadt een luchtvochtigheid aan tussen de 30% en 70%. Dat wordt als comfortabel ervaren. Andere aspecten in de omgeving spelen daar ook bij mee. Zo bevat warme lucht meer vocht dan koude lucht. Koude lucht die verwarmd wordt is daarom vaak erg droog. Wanneer in de winter de ramen dicht zijn en de verwarming aan, kan dat oncomfortabel voelen voor de mensen in de ruimte. 

Hoe kan ventilatie bij de hoeveelheid vocht helpen?

Een slechte luchtkwaliteit op kantoor is slecht voor de gezondheid. Ventilatie kan bijdragen aan de juiste hoeveelheid vocht in de lucht op bijvoorbeeld kantoren. Een ventilatiesysteem houdt de luchtvochtigheid in balans. Essentieel daarbij is een goed inzicht in de luchtvochtigheid. Dat kan makkelijk met een meter in het ventilatiesysteem. Zo’n meter zorgt voor inzicht in het binnenklimaat, inclusief de hoeveelheid vocht in de lucht. Belangrijk is het ventilatiesysteem regelmatig te reinigen voor het voorkomen van schimmel. 

De ventilatiesystemen van Lucht & Ventilatie

Ontdek de geavanceerde systemen van Lucht & Ventilatie. Met onze kwalitatieve producten brengt u de perfecte balans tussen vochtregulatie en ventilatie naar uw gebouw. Onze hoogwaardige luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met een volledig geïntegreerde regeling, bijvoorbeeld op het gebied van vocht, temperatuur en luchtkwaliteit. Hierdoor geniet u altijd van een optimaal binnenklimaat, ongeacht de omstandigheden. Dit is ideaal voor gebouwen zoals scholen, kantoren, zorginstellingen of andere werk- en leefomgevingen waar comfort en luchtkwaliteit cruciaal zijn. Kies voor Lucht & Ventilatie en ervaar de voordelen van een gezond, gebalanceerd en energie-efficiënt binnenklimaat.

Ontdek de luchtbehandelingskasten van Lucht & Ventilatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *