Ventilatiesysteem reinigen? Zo zorgt u voor goed onderhoud

Ventilatierooster - ventilatiesysteem reinigen - Lucht & Ventilatie

Om de zoveel tijd is het nodig om het ventilatiesysteem te reinigen. Wat doet u zelf en waarvoor moet u een expert laten komen? In deze blog komt u meer te weten over goed onderhoud voor uw ventilatiesysteem. 

Waarom is het nodig een ventilatiesysteem te reinigen?

Een goede luchtkwaliteit in een pand is erg belangrijk. Het ventilatiesysteem draait daarom vaak 24/7 door. Het is niet gek dat deze flink vuil kan worden na een tijd. Denk aan vuil in de vorm van stof. Vuil kan ervoor zorgen dat ventilatoren en kanalen verstopt raken. En daarmee kan het systeem niet optimaal werken, met als gevolg een slechter binnenklimaat. Ook krijgt u te maken met meer energiekosten aangezien het systeem meer energie verbruikt om goed te blijven werken. Verder krijgen bacteriën en schimmels meer kans zich te ontwikkelen. Dat wilt u in een gebouw niet hebben, bijvoorbeeld op school of op kantoor. Ten slotte heeft een ventilatiesysteem vol met onder andere stof meer kans op storingen en is er meer slijtage. Wat voor gebouw of pand het ook is: een goed onderhouden ventilatiesysteem is essentieel. 

Wanneer is het nodig het ventilatiesysteem te (laten) reinigen? Ga na of een van de volgende zaken van toepassing is op het systeem in het gebouw:

  • Zijn er problemen in de vorm van veel lawaai of onvoldoende afzuiging? 
  • Zijn de ventilatiekanalen al een aantal jaren niet meer schoongemaakt?
  • Is de ventilatiebox al (veel) langer dan een jaar niet gereinigd? 

Hoe pakt u het onderhoud aan?

Wilt u liever geen professional laten komen voor het reinigen van het ventilatiesysteem? Een deel kunt u zelf doen, maar het advies is moeilijke delen door een vakman te laten schoonmaken. Bekijk verder altijd goed wat de instructies zijn voor het reinigen van het systeem in uw pand. 

Zaken die zelf opgepakt kunnen worden bij het reinigen van een mechanisch ventilatiesysteem:

Ventielen

Bij zichtbare kringen of viezigheid is het tijd voor een schoonmaakbeurt van de ventielen. U heeft een sopje met water en neutrale zeep nodig, een watervaste stift en eventueel een trap zodat u er goed bij kunt. Het is belangrijk nauwkeurig de stand te noteren van de ventielen, zodat ze op precies dezelfde plek teruggezet worden. Haal de ventielen uit de behuizing en maak ze handmatig schoon. 

Ventilatiebox

Voor het reinigen van een ventilatiebox is meer kennis en ervaring nodig. Wilt u het toch zelf doen? Trek als eerste de stekker uit het stopcontact en wacht even. Haal daarna met een stofzuiger het vuil weg en poets de overgebleven resten schoon met een vochtige doek. Stop de stekker er vervolgens weer in. Herhaal dit tot al het losgekomen vuil weg is. 

Ventilatieroosters

Maak de binnenkant van de roosters met een stofzuiger schoon. De ventilatieroosters zelf kunt u met een vochtige doek afdoen. Neem de roosters ongeveer één keer per jaar onder handen. 

Filters

Vervang de filters ieder jaar of zelfs ieder half jaar; dat ligt aan hoe vies ze zijn. Filters kunnen één keer schoongemaakt worden, daarna moet u ze vervangen. Goed werkende filters zijn belangrijk omdat deze ervoor zorgen dat er geen stof of vuil het gebouw binnenkomt, aangezien de lucht eerst gefilterd wordt. 

Uitmonding ventilatiekanalen

De complete ventilatiekanalen laten reinigen is om de zoveel jaar nodig. Schakel daar een gespecialiseerd bedrijf voor in; zij hebben daar de beste gereedschappen voor. Doe dit bijvoorbeeld om de vier jaar zodat het ventilatiesysteem optimaal blijft werken. 

Wilt u een WTW-unit schoonmaken? Hierbij kunt u ook de ventielen in het plafond schoonmaken, net als de filters. Voor de rest is er meer gespecialiseerde kennis nodig bij deze units. 

Systeem vervangen 

Maakt de ventilatiebox veel lawaai of is deze verouderd? Mogelijk is het dan tijd voor een nieuwe: zo kan het ventilatiesysteem weer een flink aantal jaar vooruit. Lucht & Ventilatie helpt u graag met advies over het beste product voor uw pand of gebouw. Zo is er weer stille, goed functionerende ventilatie voor iedereen in het gebouw. 

De ventilatiesystemen van Lucht & Ventilatie

Lucht & Ventilatie heeft een divers aanbod aan ventilatiesystemen- en onderdelen. Bekijk de webshop en bestel direct. Met onze snelle levertijd zijn de producten zo bij u op locatie. 

Ontdek de ventilatiesystemen van Lucht & Ventilatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *