Zo kunt u de luchtkwaliteit op kantoor meten en verbeteren
Kantoorwerk vereist scherpte en aandacht van het personeel. Een gezonde werkomgeving is daarom ontzettend belangrijk. Een van de eerste stappen om dat te garanderen is de juiste metingen uitvoeren. Hoe u de luchtkwaliteit kunt meten op kantoor, leest u in deze blog.
Waarom is goede luchtkwaliteit op kantoor belangrijk?
Op kantoor werken vaak een hoop mensen in één ruimte. Er is daarom van alles in de lucht te vinden dat de luchtkwaliteit negatief beïnvloedt: uitgeademde koolstofdioxide, uitstoot door apparaten, stofjes van kleding of de vloerbedekking en andere bacteriën en ziekmakers in de lucht. De kwaliteit van de lucht kan snel afnemen bij drukte in een ruimte. Terwijl het juist essentieel is dat werknemers effectief kunnen werken om productief te blijven. Een slecht binnenklimaat zorgt voor klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en geïrriteerde ogen. Hoe dat komt? Denk aan een te hoge concentratie koolstofdioxide of een te hoge of lage luchtvochtigheid.
Met juiste ventilatie zorgt u voor genoeg frisse lucht in de ruimtes van het gebouw. Dit kunt u bereiken door het binnenklimaat te monitoren en ventilatiesystemen goed te onderhouden. Zo werkt uw personeel prettiger en gezonder, met minder ziekteverzuim als resultaat. Hier geldt ook: voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat u de luchtkwaliteit kunt meten en verbeteren, al voordat werknemers met klachten aankloppen.
De actuele eisen voor luchtverversing vindt u op het Arboportaal van de overheid.
Hoe kunt u de luchtkwaliteit op kantoor meten?
Voor grote panden is een raampje openzetten onvoldoende voor goede ventilatie. Wanneer weet u dat de luchtkwaliteit niet in orde is? Een aantal zaken kunt u zelf signaleren. Denk aan een muffe geur in de ruimte, schimmelvorming en vage klachten bij het personeel als hoofdpijn, geïrriteerde ogen of concentratieproblemen.
Precieze waardes voor de luchtkwaliteit kunt u meten met een CO2-meter. Deze meter let op de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, een maatstaf voor de luchtkwaliteit. Ook factoren als temperatuur en luchtvochtigheid spelen mee. U kunt de waardes op een CO2-meter eenvoudig aflezen via het scherm. De hoeveelheid koolstofdioxide wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in parts per million, PPM. Door het aflezen van de waarden kan er gelijk ingegrepen worden, zoals met natuurlijke of mechanische ventilatie. Wanneer is het binnenklimaat niet in orde? Bijvoorbeeld bij een te hoge concentratie koolstofdioxide in de lucht, een te droge of vochtige lucht of de aanwezigheid van verontreinigende stoffen.
-
CO2 Monitor en datalogger – inclusief digitaal dashboard€112,50 excl. 21% BTW
-
CO2 – temperatuur – relatieve vochtigheidsmeter€49,00 excl. 21% BTW
Tips voor het verbeteren van het binnenklimaat op kantoor
• Zorg voor een goed werkende CO2-meter
Door het meten van de luchtkwaliteit met een goede CO2-meter, kunt u problemen voorkomen en direct ingrijpen als bepaalde waarden niet goed zijn.
• Ventileer met een goed systeem
Loop het bestaande systeem regelmatig na om te checken of alles nog naar behoren werkt. Heeft het pand een oud ventilatiesysteem of vaak problemen met ventilatie? Dan is het tijd om een nieuw systeem aan te schaffen waarmee u het binnenklimaat probleemloos regelt. Lucht & Ventilatie helpt u daar graag bij met advies.
• Kijk goed naar de data over de luchtkwaliteit
Veel CO2-meters slaan gegevens op die u kunt teruglezen. Hoe vaak zijn de waardes niet goed geweest? Wat was de oorzaak daarvan? Probeer zo oplossingen te vinden voor een fijn binnenklimaat met genoeg frisse lucht.
• Zet apparaten als printers in aparte ruimtes
Deze apparaten kunt u beter in een eigen ruimte zetten waar voldoende ventilatie is, om uitstoot van vieze lucht van bijvoorbeeld printers voor het personeel te voorkomen.
Bekijk het assortiment van Lucht & Ventilatie
Wilt u meer advies rondom apparatuur voor het meten van de luchtkwaliteit op kantoor? Lucht & Ventilatie staat klaar voor al uw ventilatievragen. Als totaalleverancier voor ventilatiesystemen en -projecten hebben we alle kennis in huis om u verder te adviseren.