De ventilatie eisen rondom het bouwbesluit anno 2024 

Verbouwplannen bespreken - ventilatie bouwbesluit kantoren - Lucht & Ventilatie

Het Bouwbesluit klinkt u wellicht bekend in de oren: het is een belangrijk onderdeel bij verbouwen of nieuwbouw. Op 1 januari 2024 is dit besluit echter veranderd naar het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Wat verandert er precies rondom de eisen voor ventilatie van het voormalig bouwbesluit?

Wat is het bouwbesluit?

Het Bouwbesluit geldt vanaf 2012. In dit besluit staan bouwtechnische voorschriften voor alle (nieuwe) bouwwerken in Nederland. Het gaat daarbij om het ‘geheel of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een bouwwerk’, oftewel bij een verbouwing. Pas wanneer er wordt voldaan aan de eisen komt er een vergunning voor de bouw. Het besluit geldt zowel voor huizen van particulieren als andere gebouwen. Ook gebouwen in bijvoorbeeld het onderwijs, de gezondheidszorg en kantoren moeten zich aan de regels houden. Waarom is dit besluit er toentertijd gekomen? Een gebouw mag nooit gevaar opleveren voor de gebruikers en omgeving, geeft de Rijksoverheid aan. Het doel is de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en duurzaamheid van gebouwen waarborgen. Het besluit is regelmatig aangepast om aan de nieuwste eisen en ontwikkelingen te voldoen. 

Sinds januari 2024 is het Bouwbesluit vervangen door het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) door de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit nieuwe besluit vervangt een groot aantal bestaande wetten gedeeltelijk of geheel. 

Wat zijn de eisen voor panden als kantoren of scholen?

Wat verandert er precies? Veel van de regels en voorschriften uit het Bouwbesluit zijn overgenomen. Ook zijn er bouw- en installatietechnische eisen uit andere wetgeving in het Bbl terecht gekomen. De eisen ten opzichte van het Bouwbesluit veranderen echter niet of nauwelijks. Ook het zoeken naar de eisen werkt hetzelfde. De vergunningsprocedure is echter wel anders, dit gaat via het nieuwe Omgevingsloket.

Wat staat er verder allemaal in het voormalig bouwbesluit/het huidige bbl over ventilatie? Onder andere regels voor de kwaliteit van de binnenlucht zijn in het besluit opgenomen. Dat zijn regels over onder andere de luchtverversing, het thermisch comfort en de afstelbaarheid van voorzieningen voor ventilatie. Met de wijziging van het Bbl worden bijvoorbeeld CO2-meters in het onderwijs verplicht, voor zowel bestaande gebouwen als nieuwbouw. 

Naast nieuwe eisen voor ventilatie in het voormalig bouwbesluit, zijn er ook andere nieuwe regels rondom bouw- en sloopwerkzaamheden in het algemeen. Zo moet er een veiligheidsplan opgesteld worden en moet er een veiligheidscoördinator aangesteld worden wanneer er sprake is van veiligheidsrisico’s in de omgeving van de werkzaamheden. 

Waar moet een gebouw zoals een kantoor nog meer aan voldoen tegenwoordig? Voor kantoren is per januari 2023 energielabel C verplicht. Wanneer een gebouw niet aan die nieuwe eisen voldoet, kan het niet maar als kantoorgebouw functioneren. Verder zijn er voor kantoren richtlijnen beschikbaar voor een betere luchtkwaliteit: het veelgebruikte rapport Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren. Zo heeft een gebouweigenaar handvatten hoe te zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat die de productiviteit bevordert. 

Hoe voldoet u aan de eisen van het voormalig bouwbesluit/het huidige bbl?

De Rijksoverheid heeft een aantal hulpmiddelen op een rij gezet om te checken of uw verbouwing voldoet aan de regels van het Bbl. Dit zijn onder andere:

  • De NEN-normen: hier vindt u bepaalde (reken)methoden die handig zijn. 
  • Erkende kwaliteitsverklaringen: hierin staat of het bouwmateriaal of het bouwgedeelte voldoet aan de Bbl-eisen. 
  • Nederlandse praktijkrichtlijnen (NPR’s): met deze richtlijnen kunt u checken of u voldoet aan de minimumeisen van het Bbl.
  • Nederlandse technische afspraken (NTA’s): dit zijn richtlijnen over de praktische uitwerking van normen uit het Bbl. 

Het assortiment van Lucht & Ventilatie

Lucht & Ventilatie heeft een uitgebreid aanbod aan ventilatieproducten. Onze producten voldoen aan de nieuwste eisen. We geven u graag advies over de beste ventilatieartikelen voor uw gebouw of pand. 

Ik heb vragen over de ventilatie-eisen rondom het bouwbesluit.

Lucht & Ventilatie beantwoordt uw vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *