Ventilatie met warmteterugwinning: hoe werkt het en welke soorten zijn er? 

Ventilatie met warmteterugwinning | Warmteterugwinning installatie - Lucht & Ventilatie

Warmteterugwinning is een bekend begrip in de wereld van ventilatie. Voor kantoren, panden en scholen is goede ventilatie erg belangrijk. Warmteterugwinning speelt mee in die keuze. Wat houdt het precies in? Welke systemen zijn er? Lucht & Ventilatie zet het in deze blog op een rij. 

Waarom kiezen voor ventilatie met warmteterugwinning?

Vrijwel iedereen is bekend met natuurlijke ventilatie: ramen en roosters openzetten voor frisse lucht. Het nadeel van die methode is alleen dat deze 24 uur per dag open moeten staan voor goede ventilatie. Zeker in koudere periodes zorgt dat voor een onprettig gevoel en hogere stookkosten. Daarom wordt vaak mechanische ventilatie toegepast. Met warmteterugwinning wordt warmte uit de afvoerlucht teruggewonnen. Dat gebeurt met een warmte terugwin installatie, oftewel een wtw-unit. Waarom zou u kiezen voor deze vorm van ventilatie? Ventilatie met warmteterugwinning zorgt onder andere voor lagere energiekosten en een optimale luchtkwaliteit.  

Hoe werkt warmteterugwinning precies? De aanvoer en afvoer van lucht gaat mechanisch bij deze systemen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt gebruikt voor het verwarmen van de frisse, aangevoerde lucht. Een ventilator zuigt koude lucht aan, terwijl een tweede ventilator de warme, vervuilde lucht afvoert. De warmtewisselaar in het systeem warmt de koude lucht weer op. Aangezien de buitenlucht al voorverwarmd is, is er minder sprake van warmteverlies in de woning. Ventilatie met warmteterugwinning werkt dan ook het beste in goed geïsoleerde panden en woningen. 

WTW-units komen in aanmerking voor de EIA-regeling van de overheid, waarmee bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen fiscaal voordeel hebben. 

De verschillende soorten warmteterugwinning installaties

Wat voor soort ventilatie met warmteterugwinning is het meest geschikt voor uw pand of woning? Er zijn verschillende systemen. Zo is er keuze tussen diverse warmtewisselaars en heeft u de optie: centraal of decentraal ventileren. 

De diverse warmtewisselaars

• Draaiende warmtewisselaar: warmtewiel

In de ene helft van deze warmtewisselaar komt toevoerlucht, in de andere helft afvoerlucht. Het wiel draait langzaam, waardoor vocht en warmte van de afvoerlucht naar de toevoerlucht gaan en visa versa. Daarom is er sprake van zowel terugwinning van warmte als vocht. In de zomer is er juist terugwinning van kou. 

• Platenwisselaar: tegenstroom- of kruisstroomwisselaar

Deze wisselaar bestaat uit aluminium platen, die afwisselend vlak en golvend zijn. Tussen deze platen is de lucht voor toevoer en afvoer gescheiden, waardoor er alleen warmteoverdracht is en geen uitwisseling van vocht. Deze units hebben ook een bypass-functie: de lucht komt dan volledig of deels langs de wisselaar. Zo kunt u in de zomer ‘s nachts de koele buitenlucht benutten. 

• Twincoilsysteem

Dit systeem bestaat uit twee warmtewisselaars die elk in een luchtstroom geplaatst worden. Die twee zijn met elkaar gekoppeld door een bepaald circulatiesysteem met vloeistof (water + glycol). Zo zijn de luchtstromen volledig gescheiden. Bovendien hoeven de secties voor toevoer en afvoer niet bij elkaar te staan, hier kan afstand tussen zijn. 

Een andere keuze gaat om centraal of decentraal gebruik van ventilatie met warmteterugwinning. 

• Centraal systeem voor ventilatie

Hier is één systeem verantwoordelijk voor meerdere ruimtes. Die unit staat bijvoorbeeld op het dak of in een aparte technische ruimte. Via luchtkanalen worden de verschillende ruimtes vanaf de centrale unit voorzien van de toevoer en afvoer van lucht. 

• Decentraal systeem voor ventilatie

Hier is één systeem verantwoordelijk voor één ruimte. Met compacte wtw-units is iedere ruimte zelf voorzien van een systeem voor ventilatie. De unit komt bijvoorbeeld aan het plafond of boven een verlaagd plafond. Met dit systeem zijn geen uitgebreide luchtkanalen nodig. De aan- en afvoer van lucht gaat via luchtroosters. 

Hier kunt u meer lezen over de keuze tussen centraal en decentraal ventileren (op scholen). 

Welke wtw-unit voor bijvoorbeeld een bepaald kantoor geschikt is, hangt af van onder andere de gewenste capaciteit en mogelijkheden tot het inbouwen. We geven u graag advies over ventilatie met warmteterugwinning voor uw gebouw of woning. 

De onderdelen voor warmteterugwinning van Lucht & Ventilatie

Lucht & Ventilatie heeft voor ventilatie met warmteterugwinning diverse wtw-units in het assortiment. Zo hebben we warmteterugwinning installaties voor het plafond of de wand. 

Bekijk het volledige assortiment aan ventilatie met warmteterugwinning van Lucht & Ventilatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *