Hoe werkt een twincoilsysteem? Een uitleg over dit systeem met warmtewisselaars 

Twincoilsysteem-min-2-2

Er zijn verschillende manieren voor gebouwen om ventilatie toe te passen. Een optie is het gebruik van een twincoilsysteem. Lucht & Ventilatie geeft meer uitleg over dit systeem. 

Wat is een twincoilsysteem?

Bij dit systeem wordt de warmte van uitgaande ventilatielucht gebruikt voor het verwarmen van ingaande lucht. Dit gebeurt via twee warmtewisselaars die met elkaar in verbinding staan, door middel van een leidingsysteem. De energiedrager die erin zit zorgt ervoor dat de warmte opgenomen en afgegeven wordt. Zo’n drager is een mengsel van water en glycol, om in de winter vorstproblemen te voorkomen. Deze energiedrager wordt in het gesloten systeem rondgepompt: een vloeistof circulatiesysteem dus. De warmtewisselaars spelen daarbij een grote rol. Deze zijn met hun vloeistofzijde aan elkaar verbonden. De ene warmtewisselaar zit in de luchtafvoer, daar neemt de energiedrager warmte op. De andere wisselaar is te vinden in de luchttoevoer, daar draagt de energiedrager warmte aan de lucht af. 

Sinds januari 2018 moet volgens de Europese Ecodesign-richtlijn een twincoilsysteem een minimaal rendement van 68% behalen.  

Waarom een twincoilsysteem gebruiken?

Bij de keuze voor ventilatie in een pand zijn er verschillende methodes. Waarom een twincoilsysteem een goede optie is?

  • Het systeem is energiezuinig
    Door de warmtebesparing is een twincoilsysteem energiezuinig. Er dient volgens de eerdergenoemde richtlijn uit 2018 een minimaal rendement van 68% behaald te worden. Daardoor is minder verwarming door de installatie nodig, waardoor u bespaart op het energieverbruik van de verwarmingsinstallatie. Inkomende lucht warmt eerst op met het twincoilsysteem. De warmtewisselaar is met een leiding verbonden met de andere warmtewisselaar in het systeem. Daarna wordt de ventilatielucht naverwarmd tot de temperatuur die gewenst is bij het inblazen.
  • Besmetting van de lucht wordt voorkomen
    Aangezien de twee luchtstromen niet met elkaar in aanraking komen, vindt er geen besmetting plaats. Deeltjes uit de afgevoerde lucht kunnen niet bij de verse lucht komen. Denk aan deeltjes als schadelijke stoffen, ziektekiemen, vocht of geuren. Zeker bij ruimtes waar een hoge luchtkwaliteit noodzakelijk is, is een twincoilsysteem daarom een goede keuze. 
  • Het is een flexibel systeem
    Aangezien de twee luchtstromen, de afvoerlucht en de toevoerlucht, niet bij elkaar zitten is dit een flexibeler systeem dan bij bijvoorbeeld het gebruik van een warmtewiel. De stromen mogen dus ver uit elkaar liggen, en ook kunnen meerdere luchtstromen op één systeem gecombineerd worden. Zo kunt u eveneens energie halen uit bijvoorbeeld (sterk) vervuilde lucht.

De overheid geeft het twincoilsysteem als tip bij erkende maatregelen voor energiebesparing/het ventileren van een ruimte. Het kan toegepast worden als warmteterugwinning ontbreekt in luchtbehandelingskasten

Tips voor optimale energiebesparing

De energiebesparing met het twincoilsysteem is een groot voordeel. Maar om de maximale besparing eruit te halen, is het belangrijk het systeem goed te onderhouden. Lucht & Ventilatie zet een paar tips op een rij:

  • Maak luchtkanalen en filters om de zoveel tijd schoon
  • Vervang filters op tijd 
  • Controleer de warmtewisselaars regelmatig en maak deze ook tijdig schoon

Lucht & Ventilatie helpt u verder

U kunt bij Lucht & Ventilatie terecht voor allerlei ventilatiecomponenten. Denk aan een luchtbehandelingskast. Daarmee regelt u gemakkelijk het perfecte binnenklimaat voor in uw pand. Als aanbieder van een groot assortiment aan luchttechnische onderdelen, helpen we u verder met al uw vragen rondom ventilatie. 

Bestel gemakkelijk uw producten via onze webshop. Selecteer en bestel uw benodigde onderdelen. Met onze vlugge levertijden zijn uw onderdelen binnen de kortste keren op locatie, tegen een voordelige prijs per levering. Of u kunt uw bestelde onderdelen gratis afhalen bij het magazijn van Lucht & Ventilatie in Kaatsheuvel.

Meer vragen over het twincoilsysteem?

Stel ze gerust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *